Voorstelling 'Filigraan' – De Wattenfabriek Herzele

donderdag 23 februari 2023 om 20:00u.
De Wattenfabriek,
Solleveld 35, 9550 Herzele

Bekijk hier de uitnodiging.

Op donderdag 23 februari 2023 stelt Steven Van Der Heyden in 'De Wattenfabriek' in Herzele met 'Filigraan' zijn nieuwe dichtbundel voor. Iedereen is er van harte welkom. Begin voorstelling: 20:00 uur.
Eerder publiceerde Steven samen met Luc C. Martens in 2020 de duo-bundel "Tot ze koud is". Deze bundel gold als zijn poëtisch debuut dat verscheen bij Uitgeverij P. Ook zijn nieuwe bundel verschijnt met veel passie bij deze Leuvense uitgeverij.In een erg bijzondere “Woord & Beeld”-editie schreef hij in 2022 in “Tussen pols en vezel” ook nog poëtische commentaren bij de beelden van Hilde Van de Walle.Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften waaronder Het Gezeefde Gedicht, Meander, De Revisor, De schaal van Digther, Mugzine, Tijdschrift Landauer, Ballustrada, Extaze en Liter. Tevens is hij een overtuigd 'klimaatdichter'.

Dichter Steven Van Der Heyden (Gent, 1974) probeert met zijn gedichten de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Hij is een zoeker en in die zin altijd onderweg. Taal kan dan richting geven. Poëzie is zijn manier om een plek te vinden in een wereld die hem niet helemaal past. (bron: website auteur)Over de nieuwe bundel schrijft dichter en filosoof Antoon Van den Braembussche:  In deze diepgaande, filigraanachtig opgebouwde bundel komen een aantal thema’s aan de orde, die als gouddraden met en in elkaar vervlochten zijn. Zo vormen de kwetsbaarheid en de fragmentering van het individu, de onmogelijkheid om de Ander werkelijk te ontmoeten, de vervreemding en de zelfvervreemding van het individu, de onontkoombaarheid van het verleden steeds terugkerende thema’s. 

(flaptekst) Over zijn klimaatdichterschap schrijft Van Der Heyden op zijn profiel op zijn website: "Klimaatdichter werd hij vooral om een onderdeel te worden van een collectieve stem die oproept tot verandering, meer nog die oproept tot een zeker collectief “zelfbewustzijn”.
De klimaatcrisis gaat voor hem niet om de tweestrijd tussen believers en non-believers maar tussen zij die er iets aan doen (of proberen) en zij die niets doen. We kunnen ons alleen maar redden als we collectief in actie komen want er zijn nog te veel mensen die het wel weten maar zonder te geloven. Ondertussen stapelt de klimaatschuld zich op. Met zijn gedichten probeert hij een klimaatdialoog aan te gaan.
"

01_Cover_Filigraan.jpg02_Cover_Filigraan.jpg

Buigen of barsten – internationaal poëzietrefmoment

Zondag 27 november 2022 om 16.30 u.
Augustijnenkerk Klein Seminarie,
Zuidstraat 25 Roeselare

18 dichters lieten zich inspireren door het gedicht ‘Buigen of bersten’ van Guido Gezelle.

Schrijf je ten laatste maandag 21 november in via roeselare.be

Metamorfoseren – met MUGzine 14

Na elf dagen in het donker, pijn in mijn kaken van alle groenvoer, rek ik me uit. Oorverdovend kraakt de cocon rondom en van onder piept licht door de kieren van mijn veilige schil, de heilige graal waarvan ik de buik vol heb. Het was geen pretje zeg ik je, om tot pulp te vergaan, maar zie: het kleine tere dier heeft vleugels.

Download

De schaduw van Morandi – Antoon Van den Braembussche

12 November 2022 in jeugdherberg DE SNUFFEL (Ezelstraat, 42 8000 Brugge).

Op 12 November 2022 stelt Antoon Van den Braembussche vanaf 16 uur  in  Brugge zijn nieuwe en achtste dichtbundel voor, De schaduw van Morandi. De vorige bundel, Alles komt terug (Leuven, Uitgeverij P, 2019; tweede druk: 2020) werd in talrijke recensies warm onthaald. Zie: https://www.uitgeverijp.be/product/alles-komt-terug/

De prachtige uitgave van deze bundel wordt opnieuw verzorgd door Leo Peeraer van Uitgeverij P. De bundel zal deskundig worden ingeleid door collega dichter, ir. architect en Em. Prof. Richard Foqué.

In de bundel gaat de dichter een gesprek aan met de beeldende kunst. Hierbij dringt hij door in de raadselachtigheid van alledaagse voorwerpen (Morandi) en de wijze waarop een hand het onzegbare lijden van corona evoceert (Sofie Muller). De bundel opent met een memorabele coronacyclus en eindigt met Paul Celan en de traumatische herinnering aan de Holocaust. In het voorbijgaan passeren “Liefde in tijden van corona”, “Beeldgedichten”, “Moments de grâce” en “Paradoxen”, cycli waarin tederheid en het sublieme een onverwacht huwelijk aangaan.

Het programma van de voorstelling, steeds ingeleid door Roger Nupie:

  • Tijd: Za 12/11/2022 om 16 uur. Receptie en signeersessie achteraf.
  • Introductie bundel: Richard Foqué
  • Collega-auteurs Wim Vandeleene, Steven Van Der Heyden, Frederik Lucien De Laere lezen twee gedichten uit de bundel en twee eigen gedichten voor!
  • Antoon leest enkele gedichten voor
  • Muzikale intermezzi: Osama Abdulrasol (internationaal bekend wegens zijn magisch spel op de qanun of schootharp).
  • Leo Peeraer overhandigt de eerste exemplaren aan de auteur en aan beeldend kunstenares Sofie Muller, van wie een beklijvend kunstwerk (“Souviens-toi”) de cover siert.

Aan wie graag aanwezig wil zijn, wordt gevraagd om een mailtje te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij reserveren dan graag in het gastenboek een plek en een jeton (drank) bij aankoop van de bundel.

Bloesemingen Roeselare 

bloesemingen

Negen dichters trekken alle registers van de natuur open. Voeren je terug naar de oeroude elementen, reizen door fauna en flora, doen wonderbaarlijke vondsten op land en op zee. Brengen poëzie in overvloed. Dichters: Jana Arns, Edward Hoornaert, Luc C. Martens, Leen Pil, Jef Soenens, Wim Vandeleene, Steven Van Der Heyden, Tania Verhelst en Femke Vindevogel Muziek: Sara Salvérius

Waar?
K-Trolle

Scharestraat 20
8800 Roeselare

Wanneer?
Zondag 30 januari 2022 van 14:30 tot 16:00

Meer info
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.