'This obscure object' – Johan Clarysse

Deze namiddag, 24 september 2023  vond de vernissage en boekvoorstelling 'This obscure object' van kunstenaar Johan Clarysse plaats in galerie Pinsart te Brugge, met poëzie van Wim Vandeleene, Tania Verhelst, Antoon Van den Braembussche, Philip Hoorne, Frederik Lucien De Laere, Ludwien Veranneman, Paul Rigolle en mezelf.
 
Ik bracht er mijn gedicht geïnspireerd door het schilderij 'Chronos is everywhere II'.
 
Meer over Johan Clarysse
 

Chronos is everywhere gedicht.jpgThis obscure object_01.jpgThis obscure object_02.jpgThis obscure object_03.jpg

Tussen pols en vezel 17 en 18 sept 2022

Tussen pols en vezel 02

Hilde Van de Walle

Art in the garden 14u-18u

Steven Van Der Heyden

Poetry walk 15u

Helena Faes

Music

gevolgd door receptie

Pierkenstraat 88 te Zottegem

"Tussen pols en vezel" in Nuus.

"Tussen pols en vezel" in TheArtCouch.be

Tussen_pols_en_vezel.jpgTussen_pols_en_vezel_02.jpgTussen_pols_en_vezel_03.jpgTussen_pols_en_vezel_04.jpgTussen_pols_en_vezel_persbericht.jpg

Een ontmoeting tussen woord en beeld.

Boek Breath
Kunstboek Breath

Katrin Dekoninck is een all-round kunstenares die de mens in al zijn eerlijkheid en eenzaamheid weergeeft. Op een indringende manier beroert ze de toeschouwer in verschillende disciplines. Hoewel de nadruk in dit boek ligt op haar levensgrote sculpturen in klei is zij ook vaardig in tekenen, schilderen en handgemaakte animaties. Haar technische sterkte zorgt er voor dat haar beelden ademen. Sereen en met eenvoud geeft ze gestalte aan de zoekende mens waarbij thema’s als identiteit en de verglijdende tijd onlosmakelijk verbonden worden met de poëzie van Steven Van Der Heyden.

Hij tracht met woorden de deur op een kier te zetten op weg naar dialoog en verankering. Zijn gedichten schreef hij in interactie met de beelden van Katrin. Ze vormen zijn inspiratiebron. Samen zorgen ze voor een ontmoeting in woord en beeld.

Alles werd sfeervol in beeld gebracht door fotograaf Stef De Belder.

Titel: Breath
Ondertitel: Een ontmoeting tussen woord en beeld
Verkoopprijs: € 24,95
ISBN:978-90-5856-573-0

Boek Breath
Cover Breath

Een uitgave van stichting Kunstboek
Sculpturen/creaties: Katrin Dekoninck
Poëzie/reflecties: Steven Van Der Heyden
Fotografie: Stef De Belder

Het boek werd voorgesteld aan het publiek midden januari 2019 in Gallerij Dessers te Leuven. Er was eveneens een tentoonstelling van Katrins werk.

 

An encounter between word and sculpture.

Boek Breath
Kunstboek Breath

Katrin Dekoninck is an all-round artist who poignantly reveals humanity in all his facets. Although skilled in the arts of drawing, painting and hand-made animation, in this publication Katrin puts the spotlight on clay sculptures which in all serenity and simplicity are "infused with breath".

Steven Van Der Heyden attempts to use words to paint a picture of his internal world of thought. To him these are expressions of creative capacity. Emerging out of interaction with Katrin's sculptures, his poetry seeks to open a door towards dialogue and anchoring.

Together both artists create an inseparable connection between themes such as "loneliness" and "transience".

The meeting has been beautifully captured by photographer Stef De Belder.

Title: Breath
Subtitle: Een ontmoeting tussen woord en beeld
Price: € 24,95
ISBN:978-90-5856-573-0

Boek Breath
Cover Breath

Published by stichting Kunstboek
Sculptures/creations: Katrin Dekoninck
Poetry/reflections: Steven Van Der Heyden
Photography: Stef De Belder

The book was released to the public mid januari 2018 at Gallery Dessers in Leuven. There also was an exposition of Katrin's work.

You can order the book by filling in and sending the flyer by mail or just send an e-mail to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deposit the amount of € 24,95 + € 6,00 shipping costs to bank account BE62 0018 1765 0361. Once payed, the book will be send to you.

Recensies

Wouter Verbeke Wouter Verbeke The ART Couch.be
- over Breath

Steven Van Der Heydens beeldende poëzie en Dekonincks beelden met hun dichterlijke kwaliteiten vormen samen een complementair geheel. Eerder betoogde ik al dat beide kunstenaars de kloof tussen woord en beeldende kunst ‘dichten’. Laat dit boek nu net een belichaming zijn van deze stelling.

 

Peter Terrin Peter Terrin Vlaams schrijver van oa. "De bewaker" en "Yucca"
- over Breath

Beste Steven,
Je gedichten passen erg goed bij beeldende kunst. Ze zijn geciseleerd en onomstotelijk, en tegelijk omvattend en sensitief. Wat ik sterk vind, is dat je de grote woorden niet schuwt. Niet veel dichters komen daar mee weg. En ik houd van de eenvoud. Jouw gedichten fixeren deze broze beelden van Katrin, voorkomen dat de betekenis verbrokkelt. Hulde.

 

Aleidis Dierick Aleidis Dierick Vlaamse dichteres - Schrijversgewijs
- over Breath

BREATH is een kunstboek dat de diepste gevoelens van twee kunstenaars bundelt, onthult en verenigt; een zeldzame "stilte" in deze te snelle, te drukke tijd…zoveel schoonheid…!

 

 Hervé J. Casier Hervé J. Casier West-Vlaamse dichter
- over Breath

In 2014 publiceerde Steven Van Der Heyden al de bundel ‘Klein geluk’. Deze bundel was mooi uitgegeven en op de achterzijde lezen we: “Deze dicht- en kunstbundel is een bijzondere kruisbestuiving van schilderkunst, glaswerk, keramiek en poëzie.” Dat was een heel mooi werk, uiteraard ook door de knappe gedichten.
Deze ‘Breath’ is een uitgave van ‘Stichting Kunstboek’ en is zeer luxueus uitgegeven: hardcover, formaat 26 x 21 cm en 96 pagina’s luxepapier. Zoals de titel al laat vermoeden is het een tweetalige uitgave Nederlands-Engels.
Sabine Denissen schetst over drie bladzijden in een negental aandachtspunten het werk van Katrin Dekoninck dat vorm kreeg uit drie elementen: ‘klei – tekenen en 2D-animatie’.
Ik zal, daar dit niet mijn terrein is, niet uitweiden over dit beeldend werk dat mij wel zeer aanspreekt en waarbij naast het gehele werk ook details worden afgebeeld, waardoor men duidelijk inzicht krijgt in haar vakmanschap. Inhoudelijk staat m.i. vooral de ontmoeting en ook de onmogelijkheid daarvan centraal alsook de vervreemding van de mens ten opzichte van de medemens en zichzelf.
Het is duidelijk dat Van Der Heyden geraakt werd door het werk van Dekoninck, maar men mag daaruit niet zomaar besluiten dat de gedichten in het boek ‘bij het beeldend werk’ geschreven zijn. Het zijn autonome gedichten die heel goed passen bij de inhoud van het plastisch werk, maar die ook in een bundel met alleen maar gedichten zeer goed stand zouden houden.
Bij het werk van Van Der Heyden heeft Patricia De Corte, ook over drie bladzijden in een achttal aandachtspunten, het werk van de dichter belicht.
De gedichten, een twaalftal, zijn in vrije verzen geschreven en bestaan veelal uit een drietal strofen. Naast de gedichten lezen we ook nog enkele bedenkingen.
Kenmerken van deze af en toe metaforische poëzie, zijn: de klare en kernachtige, maar toch meerduidige taal, soms met een licht filosofische toets. Van Der Heyden is een dichter met inhoud: hij heeft ons iets te zeggen en inhoudelijk komen de gedichten overeen met wat de beeldende kunstenares uitdrukt: ook hij heeft het over de broze medemens, die in zichzelf verdwaalt en soms zijn eigen vreemdeling wordt en toch ergens altijd gelijk blijft: “In dit leven zijn geen nooduitgangen / enkel grenzen om tegen aan te schuren / op weg naar wie we gebleven zijn.” (Uit: ‘Eenzaamheid heeft een grens’).
We kunnen dit boek van harte aanbevelen aan een kunstminnend publiek: Dekoninck spreekt mij duidelijk aan met haar beelden die bijblijven en ook Van Der Heyden spreekt ons aan met vormvaste, afgelijnde en beknopte sobere gedichten die structureel knap opgebouwd zijn en aanzetten om opnieuw te lezen.

 

Dr. Claire Nicholson Dr. Claire Nicholson English Literature, University of Cambridge
- about Breath

The book is absolutely wonderful. I have re-read your poetry several times and it is very thought-provoking. You have managed to capture some very complex ideas in a beautiful economy of words and I love the clear, ‘pared-down’ quality of your work. It works so well in dialogue with the sculpture, which I think is stunning. It is incredibly ‘human’ but at the same time conveys things that are timeless. Really beautiful, they are the kind of images which stay in your mind long after you’ve seen them. What a talented artist (and poet)!!