Voorstelling 'Filigraan' – De Wattenfabriek Herzele
donderdag 23 februari 2023 om 20:00u.
De Wattenfabriek,
Solleveld 35, 9550 Herzele
Op donderdag 23 februari 2023 stelt Steven Van Der Heyden in 'De Wattenfabriek' in Herzele met 'Filigraan' zijn nieuwe dichtbundel voor. Iedereen is er van harte welkom. Begin voorstelling: 20:00 uur.
Eerder publiceerde Steven samen met Luc C. Martens in 2020 de duo-bundel "Tot ze koud is". Deze bundel gold als zijn poëtisch debuut dat verscheen bij Uitgeverij P. Ook zijn nieuwe bundel verschijnt met veel passie bij deze Leuvense uitgeverij.In een erg bijzondere “Woord & Beeld”-editie schreef hij in 2022 in “Tussen pols en vezel” ook nog poëtische commentaren bij de beelden van Hilde Van de Walle.Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften waaronder Het Gezeefde Gedicht, Meander, De Revisor, De schaal van Digther, Mugzine, Tijdschrift Landauer, Ballustrada, Extaze en Liter. Tevens is hij een overtuigd 'klimaatdichter'.
Dichter Steven Van Der Heyden (Gent, 1974) probeert met zijn gedichten de horizon te verlengen en de bodem uit de dagen te halen. Hij is een zoeker en in die zin altijd onderweg. Taal kan dan richting geven. Poëzie is zijn manier om een plek te vinden in een wereld die hem niet helemaal past. (bron: website auteur)Over de nieuwe bundel schrijft dichter en filosoof Antoon Van den Braembussche: In deze diepgaande, filigraanachtig opgebouwde bundel komen een aantal thema’s aan de orde, die als gouddraden met en in elkaar vervlochten zijn. Zo vormen de kwetsbaarheid en de fragmentering van het individu, de onmogelijkheid om de Ander werkelijk te ontmoeten, de vervreemding en de zelfvervreemding van het individu, de onontkoombaarheid van het verleden steeds terugkerende thema’s.
(flaptekst) Over zijn klimaatdichterschap schrijft Van Der Heyden op zijn profiel op zijn website: "Klimaatdichter werd hij vooral om een onderdeel te worden van een collectieve stem die oproept tot verandering, meer nog die oproept tot een zeker collectief “zelfbewustzijn”.
De klimaatcrisis gaat voor hem niet om de tweestrijd tussen believers en non-believers maar tussen zij die er iets aan doen (of proberen) en zij die niets doen. We kunnen ons alleen maar redden als we collectief in actie komen want er zijn nog te veel mensen die het wel weten maar zonder te geloven. Ondertussen stapelt de klimaatschuld zich op. Met zijn gedichten probeert hij een klimaatdialoog aan te gaan."